Kategorier
Asbestsanering

Gamla hus i Västerås kräver professionell asbestsanering

Varför måste man anlita experter på asbestsanering när man renoverar gamla hus i Västerås? Troligtvis för att det är det är både oförstörbart och hälsofarligt.

Asbest är väldigt vanligt i äldre hus i Västerås. Det är visserligen inte bara i Västerås man använde asbest i allt från kakelfogar till fasader – det är lika vanligt med asbest i hus överallt. Du kanske undrar varför man prompt skulle ha asbest i allt och överallt. Det är ju tydligen farligt. Hur tänkte man där?

Anledningen är att asbest är ett extremt hållbart och smidigt byggmaterial. Asbestos betyder till och med “outsläcklig” på grekiska. Namnet skvallrar om att man tyckte att det var nästintill oförstörbart. Det stämmer också. Asbest brinner inte, det isolerar bra och det är mångsidigt som byggmaterial. Det har helt enkelt bra egenskaper.

Vid renovering av äldre hus krävs professionell asbestsanering

En egenskap som inte är lika bra och rolig med asbest är att det är oerhört hälsofarligt. När man arbetar med asbest frigörs nämligen partiklar i form av damm. Detta damm tar sig in i lungorna och orsakar där stor skada. Därför har asbest varit förbjudet att använda i Sverige sedan 1982.

Men det finns fortfarande stora mängder asbest kvar i gamla hus, till exempel i Västerås. Eftersom det är så farligt för hälsan får inte vem som helst arbeta med att sanera asbest. Om du ska renovera måste du därför anlita en expert på asbestsanering i Västerås, något annat är inte tillåtet.