Kategorier
Solceller

Solceller till BRF sänker energikostnaden

Om du sitter med i styrelsen för en bostadsrättsförening, har du i uppdrag att hålla föreningens kostnader i schack. Varför inte installera solceller till BRF?

Du har sedan många år varit ordförande i en bostadsrättsförening. När föreningen bildades var ingen bekymrad över kostnaderna för elektricitet. I landet producerades mängder av kärnkraftsel och ingen hade en tanke på att ett kärnkraftverk skulle kunna haverera. Än mindre brydde sig någon om slutförvar av uttjänt uran. 

Men tiderna har förändrats. Som ordförande blir du ställd inför allt större utmaningar. Vid det senaste årsmötet begärde en yngre boende ordet. “Hur kan vi som ansvarskännande BRF låta bli att utnyttja det solljus som flödar till våra tak nästan dagligen?” 

Kalkyl för solceller till BRF

Vid mötet blir du för en stund svaret skyldig. På känt politikermanér föreslår du dock att föreningen bör tillsätta en utredning. I projektgruppen kommer frågeställaren att ingå och han har uppenbarligen redan kontaktat en leverantör av solceller och en dag blir du uppringd av en leverantör. “Jag har hört att ni är intresserade av att köpa solceller till er bostadsrättsförening”.

“Vårt företag kan hjälpa er att göra en noggrann investeringskalkyl för er BRF och vi har alla data om solinstrålning och vi kan inspektera era tak med hjälp av drönare”, förklarar leverantören entusiastiskt. Du tackar ja till förslaget och efter en relativt kort tid hamnar en offert på ditt bord. Vid ett styrelsemöte beslutar ni att acceptera offerten som innebär att leverantören tar på sig hela projektet från installation till kontinuerlig uppföljning av solpanelernas verkningsgrad.