Varningen: Vanliga köttet kan göra dig magsjuk

Foto: Mostphotos.

Livsmedelsverket går ut med en ny undersökning som visar att nära varannan svensk köttbit kan innehålla bakterien som gör dig sjuk.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Vi äter mer lammkött i Sverige nu än vi gjort tidigare.

Den svenska produktionen täcker inte efterfrågan och en stor andel av köttet kommer från andra länder.

I en ny undersökning har Livsmedelsverket analyserat drygt 300 prover av lammkött. Det visar det sig att det kan finnas Stec-bakterier, så kallad Ehec, på kött både från Sverige och från andra länder.

Bakterien kan i värsta fall ge allvarliga symtom som njursvikt hos människor.

I var tredje köttbit hittades Stec-bakterier, men oftast inte av den typ som kan leda till de allvarligaste symtomen. De Stec-bakterier som hittades kan leda till magsjuka med symtom som magkramper och diarré vid felhantering.

Hur mycket Stec-bakterier som hittades varierade med vilket land köttet kom ifrån. Flest bakterier hittades i irländskt kött – hela 64 procent av de irländska proven innehöll Stec-bakterier.

Även hela 43 procent av det svenska köttet innehöll Stec-bakterier. Lägst förekomst, 19 procent, var det i kött från Nya Zeeland.

– Det verkar vara liten risk att lammkött på den svenska marknaden ska sprida Stec-bakterier som kan orsaka allvarlig sjukdom. Däremot finns en risk att drabbas av symtom som magkramper och diarré om inte köttet hanteras hygieniskt i köket, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

I undersökningen ingick även andra bakterier. Salmonella hittades inte i något prov och två procent av proverna innehöll campylobacter.

Antibiotikaresistenta bakterier var också ovanliga och påvisades endast i två prov. Inga av proverna med campylobacter eller antibiotikaresistenta bakterier var från Sverige.

Råd för att minska risken för att bli smittad med STEC och andra bakterier:

✓ Var noga med hygienen - tvätta händerna noga innan och efter du tagit i rått kött.

✓ Håll isär rått kött från andra livsmedel, särskilt de som är färdiga att ätas, till exempel grönsakssallad.

✓ Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

✓ Genomstek alltid köttfärs - genom att hetta upp ordentligt dör eventuella Stec-bakterier.

Källa: Livsmedelsverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar