Varningen: Farliga sjukdomarna du kan få om du skippar solglasögon

Foto: Mostphotos.

Därför bär du använda solglasögon.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Gemene man är medveten om att solens UV-strålar kan vara farliga för oss. Men enligt tidningen Land är UV-strålningen även skadlig för våra ögon, vilket man kanske inte alltid tänker på.

Det här kan bero på att det ofta inte märks något skillnad – åtminstone på kort sikt. Skillnaden mellan ögonen och huden är att ögonen inte inte påverkas av solens värmestrålning på samma sätt som huden. Ögonen visar nämligen inte några varningssignaler som rodnad och blåsor.

Trots riskerna är det, enligt en ny Sifo-undersökning, endast 4 av 10 svenskar som regelbundet använder solglasögon.

Det bästa sättet att skydda dina ögon på är att använda CE-märkta solglasögon med UV-skydd.

Skippar du sådana solglasögon ökar också risken för att drabbas av en rad ögonsjukdomar kopplade till UV-strålning. Nedan listas vilka.

LISTA: Ögonsjukdomar kopplade till UV-strålning

1. Grå starr

En av de vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige är grå starr och desto mindre känt bland människor är att det kan orsakas av UV-strålning.

2. Gula fläcken

UV-strålning kan orsaka åldersförändringar i gula fläcken. Gula fläcken är den del av näthinnan som används när du bland annat läser och tittar på ansikten.

3. Snöblindhet

På stranden, i havet eller i skidbacken kan solen orsaka förändringar på hornhinnan. Såren kan kännas som grus i ögonen och skava en del. Du får även tillfälligt nedsatt syn men symtomen i sig är ofarlig och läker av sig själv efter ett par dygn.

4. Ögoncancer

Ögoncancer är ett ovanligt men också ett allvarligt tillstånd. Området som drabbas kallas åderhinnan och det ligger långt bak i ögat bakom näthinnan. Somliga läkare jämför malignt melanom i åderhinnan med hudcancer, som kan drabba dom exponerar sig för solen för ofta och på ett oförsiktigt sätt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar