Topplistan: Här får du mest sol och strand för pengarna i sommar

Foto: Pressbild/Ticket.

Här är de tio destinationer i Europa som ger dig mest sol och badväder för pengarna.

delningar

För den som vill tillbringa sommaren utomlands är det hög tid att börja planera sin resa.

Solresespecialisten eBeach har i sitt årliga sol- och strandindex tagit fram vilka semesterorter i Europa som ger dig allra mest sol, strand och varmast badtemperatur för pengarna.

Förutom den grekiska medelhavspärlan Halkidiki som toppar listan återfinns även Costa Brava och Costa Blanca i Spanien på en andra och tredje plats.

Den grekiska halvön Halkidiki erbjuder 64,9 kilometer strand, i genomsnitt 79,3 soltimmar per vecka och en medeltemperatur på 23 grader i vattnet.

På andraplatsen återfinns en spansk semesterfavorit, Costa Blanca. Ett perfekt resmål för den med liten budget. Med några färre soltimmar, 58,3, har Costa Brava ändå en behaglig vattentemperatur på 23 grader.

Tredjeplatsen går även den till en spansk semesterort, Costa Blanca. Med 72,3 timmar sol i genomsnitt är det ett utmärkt alternativ för den solsugne.

I botten på indexet hamnar likt tidigare år Teneriffa och Malta.

Främst på grund av de korta stränderna, något som dock vägs upp mot varmare badtemperaturer än i Sverige. Här är medeltemperaturen 22 respektive 24 grader i vattnet. Något att jämföra med svenska vatten som endast erbjuder 15 grader i snitt under sommarmånaderna.

– För de som endast är ute efter soltimmar är de grekiska öarna Kos och Rhodos mest solsäkra. Den som värdesätter samtliga parametrar som även inkluderar priset bör resa till indexets vinnare Halkidiki i Grekland. Indexet ger svenskarna en möjlighet att sondera semesterterrängen på ett överskådligt sätt för att kunna boka en semester med rätt förutsättningar, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach i ett pressmeddelande.

Topplista: Mest sol, strand och bad för pengarna 2019

1. Halkidiki, Grekland

2. Costa Brava, Spanien

3. Costa Blanca, Spanien

4. Costa del Sol, Spanien

5. Mallorca, Spanien

6. Rhodos, Grekland

7. Kreta, Grekland

8. Kos, Grekland

9. Cypern

10. Gran Canaria, Spanien

FAKTA

Fakta om undersökningen:

I kartläggningen ingår eBeach mest populära soldestinationer i Europa. Inom en fem mils radie från orten/staden har antalet meter strand räknats. Antalet genomsnittliga soltimmar under en vecka i juni, juli och augusti och medeltemperatur i vattnet under juni, juli och augusti har tagits fram.

Totalt indexvärde = Pris per kilometer strand + Pris per soltimme + Pris per grad i vattnet / 100 Genomsnittligt pris per kilometer strand = Reskostnad / Antal kilometer strand

Genomsnittligt pris per soltimme = Reskostnad / Antal soltimmar i genomsnitt per vecka (under juni, juli och augusti)

Genomsnittligt pris per grad i vattnet = Reskostnad / Medeltemperatur

Priserna är baserade på sökningar gjorda den 22 maj och innefattar flygbiljetter och sju nätters boende på minst trestjärnigt hotell för fyra personer (två vuxna och två barn) under juli 2019.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar