Patrick, 31, startade en framgångssaga: "Det bara växte"

Västeråsaren Patrick Rapp siktar på att bli bäst i världen – tillhör redan de främsta i Sverige.

delningar

Hans mål är att bli världens bästa personliga tränare och fystränare - och karriären pekar spikrakt uppåt. Patrick Rapp från Västerås har blivit nominerad till årets personliga tränare fem år i rad och blivit uttagen som enda svensk bland 1000 deltagare i den internationella tävlingen Life Fitness Personal Trainers To Watch. Men den ödmjuke 31-åringen, som driver Sports Performance Center, vill helst undvika att prata om sina egna framgångar.

- Usch, måste jag det? Det är så svårt att prata om sig själv, skrattar han och fortsätter:

– Men jag tror att min styrka är att kombinera forskning med praktisk erfarenhet och att applicera det på individen. Det går inte att köra samma pass med alla, utan det måste vara individbaserat. Jag tror att jag är bra på utgångsläge och målläge, och att placera in var personen befinner sig på skalan och vilken väg man ska ta för att nå målet, säger Patrick Rapp till 24Västerås.se.

Resan började redan för 15 år sedan när han blev karatetränare för en grupp sjuåringar. Det ledde så småningom till fler uppdrag, fler som ville ha hjälp och till slut började han få betalt för PT-pass. Bollen var i rullning.

– Jag tyckte att det var roligt att hjälpa till och det bara växte. Allt var egentligen en chansning från början, men det slutade med att jag startade företag och 2012 startades Sports Performance Center. Jag har jobbat heltid med det i fyra år och har två anställda som hjälper till så vi kan jobba så heltäckande som möjligt, från tränings- till kostprogram, säger Patrick Rapp.

"Vet inte hur de hittar hit"

Sports Performance Center har blivit en lyckad satsning, det goda ryktet har spridit sig i kommunen och Patrick Rapp har knappt behövt marknadsföra SPC.

- Folk bara kommer... Jag vet f-n inte hur de hittar hit ibland, skrattar han.

- Men de har hört att vi ska vara bra och det är ju skithäftigt, samt ett kvitto på att man gör något bra. Jag behöver inte göra någon reklam, utan vi blir nästan fullbokade ändå. Det gör att vi kan ta in fler personer och erbjuda mer komplexa tjänster.

NHL-stjärnan Mikael Backlund och MMA-talangen Tobias Harila, som tippas bli Sveriges nästa stjärna, är några av elitidrottarna som sökt sig till Patrick Rapp och Sports Performance Center.

- Jag har alltid tänkt att det är roligast att jobba med elitidrottare, men det är lika roligt att jobba med brevbärare, kassa-medarbetare på Ica och så vidare. Det handlar om individen och det är intressant att få olika inputs - som en inblick i hur det är att jobba som ekonomichef på ett stort företag, eller hur det är att spela i NHL.

Hur har du utvecklats under de här åren?

- Jag vet inte om jag har blivit så mycket smartare... Jag kan ju ingenting längre, känns det som. Ju mer man läser desto mer funderar man. Det var enklare förr när man inte hade så bra koll, nu analyserar man allt och då blir det mer komplext. Men det krävs för att kunna jobba med exempelvis elitidrottare som ställer höga krav.

"Det är en stor bonus"

Målmedveten och ödmjuk. Alltid nära till skratt. Det är inte svårt att förstå varför den drivne 31-åringen, som besitter en enorm kunskapsbank, blivit så populär hos sina kunder. Ekonomin är inte det avgörande i framtiden, utan snarare att engagera och hjälpa folk att må bra.

- Jag vill inte tänka på omsättning eller hur många anställda vi ska. Det funkar bäst när jag kör på för att det är kul. Om jag börjar tänka på att tjäna pengar så blir jag bara stressad och kan inte leverera det jag vill. Om man gör det bra så får man lön, så tänker jag, säger Patrick Rapp.

Hur ser framtidsplanen ut?

- Jag alltid skjutit från hösten och tänker nog fortsätta med det. Jag har några visioner, så klart... folk jag vill jobba med i framtiden och vilken nivå jag skulle vilja jobba på. Jag skulle gärna jobba mer på elitnivå där kraven är lite högre, exempelvis på VM- och OS-nivå, men jag har inte satt upp någon tidsplan.

Du brinner för ditt jobb?

- Ja, det är det roligaste som finns... och sedan är det en stor bonus att man kan gå i shorts hela dagarna, skrattar Rapp.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar