Nya varningen: Ge aldrig detta till bebisar

Genrefoto: Mostphotos.

Kan få allvarliga konsekvenser för barn under ett år, enligt Livsmedelsverket.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Grönsaker i smoothies är populärt och är ett bra sätt att få i sig nyttiga grönsaker.

Samtidigt innehåller gröna blad och rödbetor mycket nitrat och för barn under ett år kan det bli farligt.

Livsmedelsverket ger sedan tidigare rådet att vänta med att ge gröna bladgrönsaker tills barnet är ett år. Men nu utökar man alltså rådet till att även vänta med rödbetsjuice tills barnet är ett år.

Nitrat och nitrit kan finnas både naturligt, som livsmedelstillsatser i maten och i bland i dricksvatten från egen brunn. Ämnena kan vara skadliga om vi får i sig för mycket av dem.

Det allra mesta nitrat och nitrit man får i sig kommer från grönsaker. Den som dricker juicer och smoothies gjorda på nitratrika gröna blad eller rödbetor ofta, kan få i sig stora mängder.

- Som vuxen är det ingen fara att dricka rödbetsjuice. Men hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet. Därför avråder vi nu från att ge barn under ett år rödbetsjuice, säger Rickard Bjerselius, toxikolog, team risk- nyttohantering och miljö i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket ger sedan tidigare rådet att inte ge gröna bladgrönsaker, exempelvis sallad, spenat samt ruccola tills barnet är ett år. Därefter kan man öka mängden efter hand.

"För spädbarn som får all sin näring från modersmjölkersättning ger vi rådet att inte blanda ersättningen med dricksvatten från egen brunn med om halterna av nitrat över 50 mg per liter och/eller nitrit över 0,5 mg per liter", skriver Livsmedelsverket.

Om man utsätts för mycket nitrat och nitrit under lång tid kan det innebära andra risker för hälsan. Därför är det bra att minska mängden man får i sig där det är möjligt.

Några sätt att minska mängden är att analysera sitt dricksvatten från egen brunn och åtgärda om det innehåller mycket nitrat och att äta mindre av charkprodukter.

Även temperaturen på smoothies spelar roll enligt Livsmedelsverket.

- Smoothies på exempelvis spenat och rödbeta är ett bra sätt att få i sig grönsaker men undvik att förvara dem i rumstemperatur. Då kan det bildas mer nitrit i dryckerna, säger Rickard Bjerselius.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar