Ny statistik visar: Västerås under rikssnittet i lärarbehörighet

Med en lärarbehörighet på 67 procent ligger Västmanlands län under snittet för hela landet.

delningar

Med en lärarbehörighet på 67 procent ligger Västmanlands län under snittet för hela landet. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet har analyserat. I Västerås är lärarbehörigheten 69 procent och bland kommunerna i Västmanland har Surahammar störst andel behöriga lärare, 76 procent, och Norberg lägst, med 48 procent.

I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,5 procent, vilket är en försämring med nästan en procentenhet jämfört med året innan och en fortsättning på en negativ trend som Lärarförbundet har sett över flera år.

– Det är förödande att andelen behöriga lärare på skolor runtom i landet skiljer sig så påtagligt åt. Det leder till en pedagogisk segregation som försämrar likvärdigheten och drabbar elevernas rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressutskick.

Av de sammanlagt 2 094 heltidstjänsterna i grundskolan i Västmanlands län (motsvarande 2 366 lärare) var det 1 396 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Lärarbehörigheten ökar i sammanlagt sex av tio kommuner i Västmanlands län. Mest anmärkningsvärda förbättringar ser lärarförbundet i Kungsör.

Källa: Statistik sammanställd av Lärarförbundet

Men totalt sett är den svenska lärarbristen i dag väldigt stor och det saknas nära 65 000 utbildade lärare, förskollärare och skolledare. Till år 2035 är SCB:s prognos att det kommer saknas närmare 80 000 lärare.

– Bristen på lärare slår hårdast mot de skolor som redan har en låg andel behöriga lärare. Det är inte konstigt eftersom vi lärare vet hur avgörande vi är för varandra och för möjligheten att få göra ett bra jobb, säger Johanna Jaara Åstrand i pressmeddelandet.

Källa: Statistik sammanställd av Lärarförbundet

FAKTA

Info om statistiken:

I december 2018 hade motsvarande 67 procent av lärarna i grundskolan i Västmanlands län lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Här mäter de antal heltidstjänster, och alltså inte antal personer. Antalet tjänster ger en mer rättvis spegling av undervisningen, men kan variera en del från antalet faktiska lärare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar