Man hyrde ut lägenheter till 60 prostituerade – tjänade drygt 240 000

Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån / Pixabay - Foto: Pixabay, Bildbyrån

Mannen i Västerås döms för sexköp och försök till sexköp samt grovt koppleri vid Västmanlands tingsrätt.

delningar

En man från Västerås född 1980 har dömts vid Västmanlands tingsrätt för köp av sexuell tjänst, försök till köp av sexuell tjänst samt grovt koppleri. Mannen döms till två års fängelse.

Enligt tingsrätten har mannen sysslat med i det närmaste daglig uthyrning av lägenheter till prostituerade mellan den 17 april 2017 och den 20 september 2018 och att det i vart fall rört sig om närmare 60 olika prostituerade kvinnor. Många av dem har återkommit och hyrt lägenhet av mannen vid flera tillfällen. Det har också ofta varit fler än en prostituerad i samma lägenhet under uthyrningsdygnet.

Under utredningen har det dock inte gått att fastställa exakt hur många kvinnor som har hyrt lokal av mannen eller i detalj hur många uthyrningsdygn det varit fråga om. Av det skriftliga materialet och av vad som återfanns i mannens telefon framgår ett stort antal individuella kvinnonamn och en mängd specificerade datum.

Tingsrätten har fastställt att det lett till en ekonomisk vinning för mannen om drygt 240 400 kronor.

Det var i samband med anmälan om rån den 8 oktober 2018 som det gjordes en husrannsakan hos mannen. Hemma hos honom hittades hans mobiltelefon och ett kollegieblock.

Under mannens säng hittade polisen en kartong som visade sig innehålla kontanter. Det rörde sig huvudsakligen om svenska sedlar och uppgick till 240 400 kronor och ett kuvert innehöll 100 000 kronor. Vissa andra kuvert och buntar innehöll olika belopp med noteringar om delbelopp, sammanräkningar och kvinnonamn.

I kollegieblocket fanns sidor som var uppritade som en kalender och i de daterade rutorna fanns även där kvinnonamn, förkortningar och även anteckningar om belopp och uträkningar.

I mannens telefon hittades anteckningar som delvis överensstämde med namnen i kollegieblocket och som kunde kopplas till flera lägenheter. I det inledande skedet hade mannen över fem olika lägenheter som han hyrde ut för prostitution. Efter sommaren 2017 övergick han till att enbart nästan dagligen hyra ut lägenheten som han bodde i, som tillhörde en släkting. Vissa tjejer har också fått rabatt på hyran i utbyte mot sex.

Mannen har delvis erkänt brott. Han ska ha hyrt ut lägenheter till de prostituerade kvinnorna samt haft sex med flera av dem, men mannen menar på att han haft sex med den för att de var vänner.

Mannen får inte tillbaka de 240 400 kronor som tagits i beslag, han får däremot tillbaka kollegieblocket och två mobiltelefoner efter att domen vunnit laga kraft.

Mannen döms till två års fängelse och ska även betala en avgift på 800 kronor enligt lagen om brottsofferfond.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar