Global Strike For Future växer: "Kämpa för min generation"

Illustration: Lena Ignestam. Cykel Foto: Foto: Wikimedia Commons/Salgo60

Västeråsarna bjuds in till klimatstrejk vid fontänen på Torggatan nu på fredag.

delningar

Greta Thunbergs klimatstrejk sprider sig snabbt. För varje dag ansluter sig nya grupper med klimatengagerade människor runt om i världen. Inför Global Strike For Future fredagen den 15 mars är nu klimatmanifestationer registrerade i 1325 städer i sammanlagt 98 länder. En av städerna som där det blir klimatstrejk är Västerås. Strejken hålls på Torggatan, vid fontänen mellan 15.00 till 17.00. I Västerås hålls det klimatstrejk på fredagar varje vecka. Antalet orter där det ska manifesteras har tredubblats på två veckor.

– Det är fint att vi är så många människor världen över som bryr sig om klimatkrisen och kommer delta nu på fredag. Jag hoppas att världens politiker och inflytelserika människor också kommer släppa taget om sina skygglappar och kämpa för min generation istället för mot den, säger Emmy Wahlström, klimatstrejkare i Umeå i ett pressmeddelande.

Sommaren 2018 var rekordvarm på norra halvklotet. Här i Sverige ledde det bland annat till en allvarlig torka, sjunkande grundvattennivåer och skogsbränder.

– Vi behöver inga fler visionära tal från politiker. Vi kräver en tydlig tidsplan från EU, riksdag, landsting och kommuner om bindande koldioxidbudgetar och en omställningspolitik som säkrar 1,5-gradersmålet på ett rättvist sätt, säger Andreas Magnusson, klimatstrejkare och talesperson för Global Strike for Future i Falun i pressmeddelandet.

FAKTA

Info om varför klimatstrejken genomförs:

Redan vid två graders uppvärmning riskerar miljarder människor att lida av vattenbrist och drabbas av översvämningar. Korallreven dör ut. Skördar, fiskfångster, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt. Det visar FN:s klimatpanels senaste rapport Global Warming of 1.5 º C som bygger på 6000 vetenskapliga rön.

I Parisavtalet lovade världens regeringar att skydda framtiden från skenande klimatförändringar genom en politik som säkert håller höjningen av jordens medeltemperatur väl under 2 grader med sikte på högst 1,5 grader. Det länderna hittills har lovat i sina klimatplaner leder till en värld som blir minst tre grader varmare. Och redan nu, vid en grad varmare temperatur, ser vi extremtorka, eldstormar, översvämningar och smältande polarisar. 

De fyra senaste åren är de varmaste som har uppmätts och extremväder i linje med vetenskapens prognoser blir allt vanligare. Den indiska delstaten Kerala drabbades av de värsta översvämningarna sedan 1920-talet och 1,4 miljoner människor fick lämna sina hem. Västra Japan drabbades av stora översvämningar, minst 230 personer omkom och tusentals fick lämna sina hem. Östra Australien har drabbats av svår torka och kraftiga bränder. I USA totalförstördes staden Paradise efter en fruktansvärd eldstorm.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar