Familjeparkeringar – så säger reglerna

Genrefoton: Mostphotos.

Frågan diskuteras fortfarande flitigt – vem får egentligen stå på familjeparkeringar?

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

För flera år sedan dök de första rutorna upp på många handelsparkeringar som ackompanjeras av skylten ”familjeparkering”. Rutorna är ofta bredare och är ofta placerade nära in- och utgångarna till butiker.

Så länge dessa parkeringsrutor har existerat har det också funnits en debatt om vem som faktiskt får använda de eftertraktade rutorna. Många småbarnsföräldrar har kommit till tals i medier där de framfört kritik mot att "lata personer" felaktigt parkerar på familjeparkeringarna.

Men vad säger egentligen reglerna om familjeparkeringar?

Transportstyrelsen sköter administrationen av parkeringsanmärkningar som är utfärdade på kommunens mark, men inte åt privata parkeringsbolag. Enligt Transportstyrelsen finns det i dag inget regelverk om familjeparkering och det är inget som är faststadgat i lag hur de ska användas.

Det är upp till respektive parkeringsägare hur familjeparkeringarna ska användas. Syftet med familjeparkeringar är främst att låta småbarnsfamiljer på ett säkert sätt ta sig in och ut ur fordonet. Därför är familjeparkeringar placerade för att undvika att trafik ska behöva korsas mellan bilen och affären.

Parkeringsägarna, ofta butik- eller fastighetsägarna, har sällan bevakning på vilka som använder rutorna. Eftersom det inte heller finns någon lagstiftning kring reglerna för familjeparkeringar, kan alltså både småbarnsfamiljer och övriga bilister använda dem i teorin utan att bryta mot någon lag.

Butiker går ofta istället ut med information och påminnelser kring att rutorna endast är avsedda för småbarnsfamiljer, och att eget ansvar gäller.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar