Bedrägeriliga sprängd – många äldre offer

Foto: Mostphotos/Leif Ingvarson, Eugenio Marongiu.

"Det var bra att få stopp på den här konstellationen, det kan finnas flera, men vi hoppas att ha fått stopp på den här."

delningar

På tisdagen vid 16-tiden greps två män, födda på 90-talet, misstänkta i ett större bedrägeriärende i region Mitt.

Ärendet består av ett antal så kallade åldringsbrott där de flesta drabbade är över 90 år gamla. Bedragarna har uppgivit att de kommer från banken och lurar målsäganden att lämna ut bankkortsuppgifter och koder. Därefter har de tagit ut större summor från de drabbades konton.

– Många gånger har det både varit kontakt på telefon och fysiska träffar. Man har lyckats få målsägande att lämna ut sina kort med kod för att de ska få hjälp. Någon gång har man sagt att målsägande fått in för mycket pengar och att man ska justera det, och ibland är det tekniska fel som de påstår sig behöva fixa till, säger Mikael R Eriksson, Operativ koordinator/spaningssamordnare vid Regionala utredningsenheten, Region Mitt

Så nära som i helgen begicks tre brott där de misstänkta gärningsmännen ska vara inblandade.

– En sak som sticker ut är att det skedde på helgen. Det är inte normalt att banken ringer på en helg.

Brotten har begåtts i Västmanland samt Uppland och utredningen pågår i en gemensamt ihopsatt utredningsgrupp. Polisen har snart ett tjugotal brott som de tror den här konstellationen har begått. Dessutom har konstellationen ett speciellt signalement som sticker ut.

– Det är ett särskilt modus, ett väldigt speciellt tillvägagångssätt, men det håller vi lite grann på. Vi kommer att berätta om det när vi fått prata med dem och hämtat in den sista eller de två sista personerna.

– Vissa ärenden har starkare bevisning och vissa ärenden har tunn bevisning där kanske bara tillvägagångssättet finns. Målsägande som är äldre kan ha lite svårt att minnas vad de sett och beskriva gärningsmännen. Det är både åklagare och rättsväsendet medvetna om och då får man bygga med andra hjälpmedel. Sen får vi se om vi kan komma fram till hur man valt ut sina offer, det har vi inte en klar bild av än.

De två gripna männen, hemmahörande i Västmanland, anhölls under gårdagskvällen. De är i dagsläget delgivna sju brottstillfällen men serien är större och ärendet växer.

– Vi har gripit två men när vi tittar på brottsserien är de inte alls omöjligt att det finns en eller två stycken till som på något sätt är involverade. Men antal brott kan man aldrig säga, det kan finnas anmälningar som inte kommit oss till känna. Det är brott mot mycket äldre personer och ibland märker de inte att de blivit utsatta, ibland kanske det märks efter en vecka.

De flesta drabbade är födda på 20- och 30-talet. Om man själv har blivit utsatt eller vet om att en anhörig har blivit utsatt ska man höra av sig till polisen.

– Vi flaggar verkligen för det, det är vi jätteintresserade av. Man får gärna höra av sig om man misstänker om man blivit utsatt eller utsatt för ett försök. Framförallt anhöriga till våra äldre människor får gärna vara uppmärksamma på om det försvunnit pengar från deras konton.

Åklagare kommer att göra häktningsframställan på fredag.

– Det var bra att få stopp på den här konstellationen, det kan finnas flera, men vi hoppas att ha fått stopp på den här.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar